NA OSŁODĘ WRZEŚNIA: PRZEPIS NA CIASTO ZE ŚLIWKAMI POD KRUSZONKĄ
For some, September is a taste of bitterness after the passing summer. For others, it is the sweet taste of ripe plums, which now taste the best. When I was still a teenager, I did not like these returns to the daily school routine. I was happy with the thought of meeting my colleagues, but the prospect of learning, homework and tests was a little less so. Each of us looks at it differently. However, regardless of whether Monday will be the first day at school, kindergarten or at work after a wonderful holiday - sweets soothe everyone! :) Therefore, to sweeten September, I leave you a recipe for a cake with plums under crumble. It is delicious, very simple and will be perfect for a weekend picnic, family meeting, or as a snack during a break at school or work :)
. . . .
Dla jednych wrzesień to posmak goryczy po odchodzącym lecie. Dla innych to słodki smak dojrzałych śliwek, które smakują teraz najwyborniej. Kiedy byłam jeszcze nastolatką, nie przepadałam za tymi powrotami do codziennej, szkolnej rutyny. Cieszyła mnie myśl o spotkaniu z kolegami i koleżankami, ale sama perspektywa nauki, zadań domowych i klasówek już trochę mniej. Każdy z nas inaczej na to patrzy. Bez względu jednak na to, czy poniedziałek będzie pierwszym dniem w szkole, w przedszkolu, czy w pracy po cudownym urlopie – słodkości działają kojąco na każdego! :) Dlatego na osłodę września, zostawiam Wam przepis na ciasto ze śliwkami pod kruszonką. Jest pyszne, banalnie proste i nada się idealnie na weekendowy piknik, spotkanie rodzinne, czy jako przekąska podczas przerwy w szkole, czy pracy :)
Ciasto ze sliwkami pod kruszonka
Ingredients for the cake:
200g butter (at room temperature)
200g powdered sugar
4 eggs (at room temperature)
250g of flour
1 teaspoon of baking powder
Zest of 1 lemon
1/2 kg of plums
Powdered sugar for sprinkling
Crumble: 125g butter, 1 cup flour, ½ cup sugar
How to prepare:
Prepare the crumble: mix butter with sugar and flour. Put in the fridge.
Rinse the plums, cut in half and remove the pits (if they are very sour, mix with sugar).
Beat butter with sugar until fluffy.
Without stopping beating, add the eggs one at a time.
Then add the flour sifted with baking powder - batch by spoon, mixing constantly, but at lower mixer speeds, until all ingredients are combined.
Place the cake to a baking pan lined with baking paper.
Level the top, spread the plums, and then sprinkle with crumble.
Put in the oven at 180 degrees C and bake for about 60 minutes.
. . .
Składniki na ciasto:
200g masła (w temp. pokojowej)
200g cukru pudru
4 jajka (w temp. pokojowej)
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Skórka starta z 1 cytryny
1/2 kg śliwek
Cukier puder do posypania
Kruszonka: 125g masła, 1 szklanka mąki, ½ szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Przygotować kruszonkę: masło wymieszać z cukrem i mąką. Wstawić do lodówki.
Śliwki opłukać, przekroić na pół oraz usunąć pestki (jeżeli są bardzo kwaśne, wymieszać z cukrem).
Masło z cukrem ucieramy do uzyskania puszystej masy.
Nie przerywając ucierania, dodajemy pojedynczo jajka.
Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – partiami po łyżce stale miksując, ale już na mniejszych obrotach miksera, aż do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównujemy górę, na której rozkładamy śliwki, a następnie posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut.
Ściskam!
M.
Komentarze
Prześlij komentarz