PRZEPIS NA CIASTO PISTACJOWO - CYTRYNOWE
Każdy z nas zapewne ma takie przepisy, po które sięga częściej. Ja również mam grono swoich faworytów, ale gdybym miała trochę generalizować, to najbardziej lubię przepisy, które są szybkie w przygotowaniu i nadają się do kawy, do herbaty, oraz jedzone solo :). Babki i ciasta biszkoptowe wiodą u mnie prym w tej dziedzinie. Zanim jednak wjadą te z owocami, to sięgam po bardziej klasyczne wersje. Pistacje to jeden z moich ulubionych dodatków do deserów (nie mówiąc już o tym, że lody pistacjowe są moimi ulubionymi), który stanowi świetną bazę do ciast. Dlatego dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis, który idealnie się nada zarówno do zjedzenia w domu, ale również do zabrania na piknik (podobno w weekend ma być piękna pogoda). A jakie są Wasze ulubione smaki? Macie jakiś sprawdzony przepis, godny polecenia? Koniecznie dajcie znać w komentarzach. Przyjemnego weekendu kochani!
Przepis na ciasto pistacjowo – cytrynowe
Składniki na ciasto:
250 g prażonych pistacji
skórka starta z 2 cytryn
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
kostka masła (masło powinno być w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
szczypta soli
3 jajka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki mleka
Składniki na polewę:
180 g mascarpone (powinno być w temperaturze pokojowej)
pół szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietanki 36%
1 łyżeczka skórki z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Pistacje oraz skórkę z cytryny zblendować do uzyskania konsystencji mąki.
Przełożyć do miski. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać do połączenia się składników.
W osobnej misce połączyć śmietanę 18%, wanilię i mleko.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem i solą do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie pojedynczo dodawać jajka miksując do połączenia się składników.
Następnie ustawić mikser na mniejsze obroty i naprzemiennie dodawać suche składniki, oraz mąkę aż do połączenia.
Gotowe ciasto przelać do blaszki (ja użyłam tą do babki, ale możecie również użyć blaszkę 30 x 30 cm – ciasto będzie po prostu odrobinę niższe) wysmarowanej masłem i mąką, lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 35-40 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka :).
Upieczone ciasto ostudzić a następnie posmarować polewą czekoladową albo tą z mascarpone, do której wystarczy połączyć wszystkie składniki z powyższej listy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Górę posypać pokruszonymi pistacjami i gotowe.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Ściskam!
M.
Komentarze
Prześlij komentarz