PRZEPIS NA CIASTO PISTACJOWO - CYTRYNOWE

 

Każdy z nas zapewne ma takie przepisy, po które sięga częściej. Ja również mam grono swoich faworytów, ale gdybym miała trochę generalizować, to najbardziej lubię przepisy, które są szybkie w przygotowaniu i nadają się do kawy, do herbaty, oraz jedzone solo :). Babki i ciasta biszkoptowe wiodą u mnie prym w tej dziedzinie. Zanim jednak wjadą te z owocami, to sięgam po bardziej klasyczne wersje. Pistacje to jeden z moich ulubionych dodatków do deserów (nie mówiąc już o tym, że lody pistacjowe są moimi ulubionymi), który stanowi świetną bazę do ciast. Dlatego dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis, który idealnie się nada zarówno do zjedzenia w domu, ale również do zabrania na piknik (podobno w weekend ma być piękna pogoda). A jakie są Wasze ulubione smaki? Macie jakiś   sprawdzony przepis, godny polecenia? Koniecznie dajcie znać w komentarzach. Przyjemnego weekendu kochani! 



Przepis na ciasto pistacjowo – cytrynowe

 Składniki na ciasto:

 

250 g prażonych pistacji

skórka starta z 2 cytryn

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

kostka masła (masło powinno być w temperaturze pokojowej)

1 szklanka cukru

szczypta soli

3 jajka

2 łyżki śmietany 18%

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

1/3 szklanki mleka

 

Składniki na polewę:

 

180 g mascarpone (powinno być w temperaturze pokojowej)

pół szklanki cukru pudru

1 łyżka śmietanki 36%

1 łyżeczka skórki z cytryny

2 łyżeczki soku z cytryny


Sposób przygotowania:

 

Pistacje oraz skórkę z cytryny zblendować do uzyskania konsystencji mąki. 

Przełożyć do miski. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać do połączenia się składników. 

W osobnej misce połączyć śmietanę 18%, wanilię i mleko.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem i solą do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie pojedynczo dodawać jajka miksując do połączenia się składników. 

Następnie ustawić mikser na mniejsze obroty i naprzemiennie dodawać suche składniki, oraz mąkę aż do połączenia. 

Gotowe ciasto przelać do blaszki (ja użyłam tą do babki, ale możecie również użyć blaszkę 30 x 30 cm – ciasto będzie po prostu odrobinę niższe) wysmarowanej masłem i mąką, lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 35-40 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka :).

Upieczone ciasto ostudzić a następnie posmarować polewą czekoladową albo tą z mascarpone, do której wystarczy połączyć wszystkie składniki z powyższej listy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Górę posypać pokruszonymi pistacjami i gotowe. 

Ciasto przechowywać w lodówce. 


















Ściskam!

M.




Comments

Instagram

FOLLOW @OFSIMPLETHINGS ON INSTAGRAM
© 2019 OF SIMPLE THINGS | All rights reserved. Contact