FESTIVE DRINKS
Trips
are definitely not conducive to a busy schedule that has been with me for the
last few days. Technical problems effectively prevented me from adding recent articles.
Forgive me that despite the promise of Christmas posts appearing every day
until Christmas, for the last two days I have stopped. Sitting at the airport
waiting for a flight delayed due to the snowstorm (you imagine such things -
snow in London on the day I have a flight?!), I am catching up. At the first
fire goes the post from December 7 - four Christmas drinks, which I highly
recommend to you. They will be ideal for all occasions :)
. . . .
Wyjazdy zdecydowanie nie
sprzyjają napiętemu grafikowi, który towarzyszy mi od ostatnich kilku dni. Problemy
techniczne skutecznie uniemożliwiły mi dodanie ostatnich wpisów. Wybaczcie, że
pomimo obietnicy o świątecznych postach pojawiąjących się każdego dnia aż do
świąt, przez ostatnie dwa dni to zaprzestałam. Siedząc na lotnisku w
oczekiwaniu na opóźniony z powodu śnieżycy lot (wyobrażacie sobie takie rzeczy –
śnieg w Londynie i to w dniu, kiedy mam lot?!), zabieram się za nadrabianie
zaległości. Na pierwszy ogień idzie post z 7 grudnia – czyli cztery świąteczne
napoje, które gorąco Wam polecam. Spiszą się one idealnie na wszelkie okazje :)
1. Mulled wine
Ingredients
1 orange
16 cloves
6 liters of white wine
1 cup sugar
½ cup orange juice
1 lemon
8 cinnamon sticks
14 whole allspice seeds
6 cardamom pods, crushed
fresh nutmeg
lemon slices
Instructions
- Stud the
orange with cloves. Slice in half
- Add wine,
sugar and orange juice to a Dutch oven, large pot or slow cooker.
- Add studded
orange, lemon and spices
- Simmer on
very low heat, stirring occasionally. If using slow cooker, set on LOW for 2
hours.
1. Grzane wino
Składniki
1 pomarańcza
16 goźdźików
6 litrów białego
wina
1 szklanka cukru
½ szklanki soku
pomarańczowego
1 cytryna
8 lasek cynamonu
14 całych ziaren
przyprawy do grzańca
6 ziaren kardamonu
świerza gałka
muszkatałowa
plastry cytryny
Jak
przygotować:
- Pomarańcze nabić
goździkami i przekroić na pół.
- Do garnka dać wino,
cukier oraz sok pomarańczowy.
- Dodać nabite pomarańcze,
cytrynę oraz przyprawę do grzańca.
- Gotować na wolnym
ogniu, mieszając okazjonalnie.
2. Chai tea
Ingredients
3 cups water
5 green cardamom pods (crushed)
½ tsp cinnamon powder
3 pieces’ star anise
2 tsp fennel seed
¼ tsp ground nutmeg
¼ tsp ground ginger
¼ tsp ground cloves
8 black peppercorns
Instructions
- All of the
above ingredients boiled in saucepan over a medium heat.
- Add 1 ½ cup
milk and return to boil
- Add 6 tsp
assam tea (loose leaf), then simmer for 2 minutes
- Strain and
serve with sugar, cinnamon stick and star anise.
2. Herbata chai
Składniki
3 szklanki wody
5 zielonych ziaren kardamonu
(rozbitych)
½ łyżeczki cynamonu
w proszku
3 kawałki gwiazdek
anyżkowych
2 łyżeczki nasion
kopru
¼ łyżeczki gałki
muszkatałowej
¼ łyżeczki imbiru w
proszku
¼ łyżeczki
goździków
8 czarnych ziarenek pieprzu
Jak
przygotować:
- Wszystkie wyżej wymienione składniki zagotuj w garnku na
średnim ogniu.
- Dodaj 1 ½ szklanki mleka i powróć do gotowania
- Dodaj 6 łyżeczek herbaty assam (liście luzem) i mieszaj
przez 2 minuty
- Serwować z cukrem,
laskami cynamonu oraz gwiazdkami anyżu.
3. Simple Christmas Sangria
Ingredients
2 chopped green apples
1 chopped red apple
2 cups of fresh cranberries
1 cup cran-apple juice
¼ cup sugar
1 cup club soda
large bottle of pinot grigio
fresh sage for garnish
Instructions:
- Add all the ingredients together
-
Put i tinto the fridge to cool before serving.
3. Prosta świąteczna
sangria
Składniki:
2 zielone jabłka pokrojone
w kostkę
1 czerwone jabłko
pokrojone w kostkę
2 szklanki świeżej
żurawiny
1 szklanka soku o
smaku żurawinowo-jabłkowym
¼ szklanki cukru
1 szklanka sody
duża butelka pinot
grigio
fresh sage for garnish
Jak
przygotować:
- Wszystkie składniki umieścić w dzbanku i wymieszać.
- Schować do lodówki – schłodzić przed
podaniem.
4. Cranberry cooler
Ingredients:
Cranberries
Dasani sparkling berry
Pomegranate, fresh juice
1 spring thyme
Instruction:
-
Add all the ingredients together.
-
Cool in the fridge before serving.
4.
Żurawinowe orzeźwienie
Składniki:
Świeża żurawina
Woda musująca o smaku jagodowym
Granat, świeży sok
1 tymianek
Jak przygotować:
- Wymieszać wszystkie składniki razem.
- Schłodzić przed podaniem.
Ściskam!
M.
Grzane wino wprost uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTak, szczególnie po długim i mroźnym spacerze! :))
UsuńŻurawinowe orzeźwienie wygląda przecudownie :)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje! :)) Pozdrawiam
UsuńTa gałązką w coolerze to rozmaryn 😉
OdpowiedzUsuńOwszem :) w przepisie jest tymianek, ale osobiście użyłam rozmarynu do dekoracji, bo bardziej mi pasował. Pozdrawiam :)
UsuńHmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading?
OdpowiedzUsuńI'm trying to figure out if its a problem on my end or if it's the blog.
Any responses would be greatly appreciated.