PERFECT CAKE FOR CHRISTMAS
Holiday preparations continued! December 7 is the right time to slowly start
planning the list of dishes. In today's post I have prepared a recipe for a
cake for you - a hazelnut forest cake. My confectionery skills are not yet so
developed, so I can guarantee that you can handle this recipe without any
problems. Below you will find his way of preparation step by step.
Ingredient:
225G Unsalted butter
(must be soft)
260G Brown sugar
2 tsp of Vanilla extract
6 Eggs
335G Self-Rising flour
225G Hazelnut meal
1 tsp Ground cinnamon
125ML Milk
60ML Brandy, and 2 tablespoons extra for brushing
Gingerbread (reindeer,
snowman or whatever you like) for decoration
160G Icing sugar
2–2½ tsp of boiling water
3 Thick spring
rosemary
Creamy cheese icing
500G Cream cheese (I
used mascarpone)
100G Unsalted butter
(must be soft)
320G Icing sugar
2 tsp vanilla extract
. . . .
Przygotowań świątecznych ciąg
dalszy! 7 grudnia to odpowiedni czas, aby powoli zacząć planować listę dań. W
dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Was przepis na ciasto – czyli leśny tort
orzechowy. Moja umiejętności cukiernicze nie są jeszcze aż tak bardzo
rozwinięte, dlatego mogę zagwarantować, że z tym przepisem poradzicie sobie bez
najmniejszego problemu. Poniżej znajdziecie jego sposób przygotowania krok po
kroku.
Składniki:
225G Masła
260G
Brązowego cukru
2 Łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 Jajek
335G Mąki
225G
Mąki orzechowej
1 Łyżeczka cynamonu
125ML
Mleka
60ML
Brandy oraz jedna łyżka do nasączenia biszkoptu
Pierniki (mogą być renifery, bałwanki albo co macie pod ręką) do
dekoracji
160G Cukru pudru
2–2½ Łyżeczka wrzącej wody
3 Grube gałązki rozmarynu
Masa serowa
500G Serka mascarpone
100G Masła
320G Cukru pudru
2 Łyżeczki ekstraktu waniliowego
Preparation
Preheat oven to 160°C (325°F). Place the butter, sugar and
vanilla in the bowl of an electric mixer and beat for 5–6 minutes or until pale
and creamy.
Sposób
przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Umieść masło, cukier i
wanilię w misce miksera elektrycznego i ubijaj przez 5-6 minut lub do bladego i
kremowego.
Add the eggs, one at
a time, beating well after each other. Add the flour, hazelnut meal, cinnamon,
milk and brandy and beat on low speed until just combined.
Divide the mixture
evenly between 2 x 18cm lightly greased cake tins lined with non-stick
baking paper.
Dodaj jajka, po jednym, dobrze
ubijając. Dodaj mąkę,
mączkę z orzechów laskowych, cynamon, mleko i brandy i miksuj na niskich obrotach,
aż do połączenia.
Podzielić mieszaninę równomiernie
pomiędzy 2 x 18 cm lekko natłuszczone blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
Bake for 55–60 minutes or until cooked when tested
with a skewer. Allow to cool in tins for 10 minutes, before turning out
onto a wire rack to cool completely.
While the cake is
cooling, make the cream cheese icing. Place the cream cheese, butter,
sugar and vanilla in the bowl of an electric mixer and beat for 8 minutes
or until pale and fluffy.
Piec przez 55-60 minut aż
do tak zwanego suchego patyczka. Pozostawić do schłodzenia w blaszke przez 10 minut, a następnie wyjąć na
stojak z drutu, aby całkowicie ostygł.
Gdy ciasto się schładza, przygotuj masę
serową. Umieść serek mascarpone, masło, cukier i wanilię w misce miksera
elektrycznego i miksuj przez 8 minut do uzyskania puszystej konsystencji.
To assemble, trim the
tops and slice each cake in half horizontally. Brush each layer of cake
with the extra brandy. Place the base of 1 of the cakes on a cake stand
and spread with ⅔ cup (160ml)
of cream cheese icing. Repeat the process 3 more times,
finishing with the remaining icing.
To decorate the
reindeer, place the icing sugar and boiling water in a small bowl and mix
to combine. Place in a piping bag and pipe onto each reindeer.
Top the cake with
rosemary, reindeer and dust with icing sugar to serve. Serves 10–12.
Przekrój każdy z biszkoptów
na pół poziomo.
Posmaruj każdą warstwę ciasta dodatkową brandy. Umieść podstawę ciasta na
stojaku i rozłóż z ⅔ szklanki (160 ml) masą serową. Powtórz ten proces jeszcze 3 razy, aż całe ciasto
będzie przykryte.
Aby udekorować renifery, umieść cukier
puder i wrzącą wodę w małej misce i wymieszaj, aby połączyć.
Na ciasto wyłóż rozmaryn,
pierniki oraz posyp dodatkowo cukrem pudrem. Przed podaniem można schłodzić.
Recipe: Donna Hay
Ściskam!
M.
Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam Cię za ogrom pracy włożony w te wpisy w grudniu.
M.
Super, daj znać jak Ci wyjdzie! ;* Dziękuję bardzo :)
UsuńŚciskam serdecznie!
Wygląda pysznie :-) muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)) Ściskam
Usuń