KNEDLE Z TRUSKAWKAMI
Witajcie kochani! Ostatnie kilka dni było dla mnie naprawdę uciążliwe. Zmienna pogoda i unoszące się w powietrzu bakterie sprawiły, że choroba dopadła również i mnie! Oznaczało to, że przez kilka dni byłam uwięziona w domu, ale powiedzmy sobie szczerze, ileż można leżeć w łóżku?! Z uwagi na brak możliwości przygotowania dla was zdjęć stylizacji, postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym i wykorzystać wolny czas aby przyrządzić knedle z truskawkami, które swoją drogą chodziły za mną już od wieków. Niemniej jednak z uwagi na moje małe doświadczenie w kuchni, poprosiłam o pomoc moją drugą połówkę, który podczas moich kuchennych rewolucji okazał się być jak wisienka na torcie :).
Przepis na knedle był
połączeniem kilku różnych znalezionych w książce kucharskiej oraz w Internecie,
z którego stworzyliśmy całość. Poniżej znajdziecie przepis oraz kilka zdjęć a więc zapraszam do dalszego czytania :)
P.S. A już w czwartek na blogu pojawi się wpis z kolejną stylizacją do której zdjęcia tym razem powstały w jednym z najbardziej urokliwych miejsc w Londynie - Covent Garden. Serdecznie was zapraszam :)
P.S. A już w czwartek na blogu pojawi się wpis z kolejną stylizacją do której zdjęcia tym razem powstały w jednym z najbardziej urokliwych miejsc w Londynie - Covent Garden. Serdecznie was zapraszam :)
SKŁADNIKI POTRZEBNE DO
PRZYGOTOWANIA:
60 dag ziemniaków
50 dag sera twarogowego
1 jajko
ok 50 dag truskawek (wszystko
zależy od ich wielkości)
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki
ziemniaczanej
brązowy cukier
cynamon
masło (do polania)
JAK PRZYGOTOWAĆ:
1.
Ziemniaki
obrać, przekroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie.
2.
Ugotowane
ziemniaki odcedzić, przepuścić przez prasę a następnie odstawić do wystygnięcia.
3.
Do
przestudzonych ziemniaków dodajemy jajko, zmielony twaróg. Ugniatamy wszystko
razem na jednolitą masę stopniowo dodając mąkę
4.
Gdy
ciasto jest już gotowe (powinno lekko lepić się do rąk) formujemy kulki o
wielkości piłeczek pingpongowych a następnie je uklepujemy aby jak najbardziej rozłożyć
ciasto. Do środka wkładamy truskawkę, które posypujemy brązowym cukrem oraz
cynamonem. Całość zawijamy i kulamy do uzyskania okrągłej kluski.
5.
Do
dużego garnka wlewamy ponad połowę wody, solimy i dodajemy odrobinę oliwy z
oliwek. Do gotującej się wody wrzucamy kluski i od momenty wypłynięcia ich na
powierzchnię, gotujemy przez kolejny 5-10 minut w zależności od wielkości
knedli.
6.
W tym
samym czasie na małej patelni rozpuszczamy masło, którym polewamy gotowe już
kluski. Całość posypujemy cynamonem oraz cukrem albo cukrem pudrem w zależności
od preferencji.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz