PRZEPIS NA BISZKOPT Z JABLKAMI
Witajcie kochani. Dzisiejszy post będzie poświęcony pieczeniu. Tak, wiem jestem w takim samym szoku jak wy. Ja i gotowanie?! Jak widać nawet mnie spodobało się to zajecie. Przyznam się wam szczerze, że nie przypuszczałam, że może ono sprawiać tak wiele przyjemności. W związku z tym, że jestem mało doświadczona w tej kwestii postanowiłam, że od czasu do czasu podzielę się z wami moimi kulinarnymi popisami. Mogę obiecać wam jedno. Będą one na pewno bardzo proste i łatwe w wykonaniu :).
W dzisiejszym poście zaprezentuje wam łatwy i szybki w
przygotowaniu przepis na biszkopt z jabłkami. Pochodzi on z książki „Kuchnia Polska”.
Potrzeba:
1 kg jabłek
1 szklanka mąki
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka masła
1 łyżka bulki tartej
do przygotowania formy
Jabłka należy umyć, obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić.
Ja pokroiłam je na kawałki średniej grubości żeby nie były zbyt ciężkie i opadły
podczas pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę dodając przesiana mąkę.
Całość delikatnie wymieszać, aby masa nie straciła swojej puszystości.
Odpowiednio przygotowane ciasto bardziej nam wyrośnie.
W miedzy czasie należy odpowiednio przygotować tortownice.
Natłuścić masłem a następnie wysypać bulka tarta, aby ciasto nie przywarło nam
do blachy.
Ciasto wylać do przygotowanej już tortownicy a następnie ułożyć
na nim pokrojone owoce. W rozgrzanym wcześniej do temperatury 180C piekarniku, piec
30 minut.
Mój dzisiejszy pomocnik :)
Komentarze
Prześlij komentarz