PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI


When I think about the culinary aspect of Christmas, the first thing that comes to mind (of course after borscht, mushroom soup, dumplings and fish) is gingerbread. As befits such a popular cake, you can find a lot of recipes for its preparation, but the one whose recipe I share with you today is very simple and it is made very quickly. I found it many years ago in one of the culinary books and has been a regular guest at our table ever since. My relatives love it, so it usually disappears at an alarming rate, but I think that this aspect is the perfect proof that it is worth trying :). So if you are looking for a good recipe, here it is:

 

. . . .

 

Kiedy myślę o Świętach Bożego Narodzenia od strony kulinarnej, pierwsze co przychodzi mi na myśl (oczywiście po barszczu, zupie grzybowej, pierogach i rybie) to właśnie piernik. Jak na tak popularne ciasto przystało, przepisów na jego wykonanie można znaleźć całe mnóstwo, ale ten, którego przepisem dzielę się z Wami dzisiaj jest banalnie prosty i bardzo szybko się go robi. Znalazłam go wiele lat temu w jednej z książek kulinarnych i od tamtej pory regularnie gości na naszym stole. Moi bliscy go uwielbiają, dlatego najczęściej znika w zastraszającym tempie, ale myślę, że akurat ten aspekt  stanowi idealny dowód na to, że warto go wypróbować :). Jeżeli zatem szukacie sprawdzonego przepisu, to oto i on: 



Ingredients:

 

1 cup of liquid honey

3 cups of flour (I used cake flour)

1 teaspoon of baking soda

¾ cup of oil or melted butter

4 eggs

1 cup of sugar

1 packet of gingerbread spice (3-4 grams)

1 cup of strong coffee infusion

1 tablespoon of butter

1 tablespoon of flour 

2 jars of plum jam

a large handful of almonds

 

Ingredients for the glaze:

 

0.5 of butter

4 teaspoons of sugar

4 teaspoons of cocoa

1 packet of vanilla sugar

5 tablespoons of water

 

How to prepare:

 

Mix the flour with baking soda and gingerbread spice. Heat the honey, prepare a coffee infusion and add it while still hot. Mix. Separate the egg yolks, grate them with sugar, pour in the oil and, constantly grating, add alternately flour and honey with coffee infusion. Beat the egg whites until stiff and mix with the dough. Put the dough into a greased and floured baking tin. Bake in an oven preheated to 180 degrees Celsius for about 20 minutes, then increase the temperature to 200 degrees and bake 40 more. Cut the cooled gingerbread twice, then brush each slice with plum jam. Pour the top of the cake with chocolate glaze (butter, sugar, vanilla sugar, cocoa and water - heat it in a pot, stirring all the time until the ingredients combine - cool) and then sprinkle with roasted almonds (sprinkle the almonds on the pan and fry for 2-3 hours, stirring all the time minutes).


. . . .


Składniki:

 

1 szklanka płynnego miodu

3 szklanki mąki (ja użyłam tortowej)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

¾ szklanki oleju lub stopionego masła

4 jajka

1 szklanka cukru

1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników (3-4 dag)

1 szklanka mocnego naparu z kawy

1 łyżka masła

1 łyżka mąki do przygotowania formy

2 słoiki powideł śliwkowych 

duża garść migdałów

 

Składniki na polewę: 

 

0,5 kostki masła

4 łyżeczki cukru

4 łyżeczki kakao

1 opakowanie cukry waniliowego

5 łyżek wody

 

Sposób przygotowania:

 

Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzać, przygotować napar kawowy i jeszcze gorący dodać do miodu. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, wlać olej i stale ucierając dodawać na przemian mąkę i miód z naparem kawowym. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Piec w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku około 20 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40. Wystudzony piernik przekroić dwa razy, po czym każdy z plastrów posmarować powidłami śliwkowymi. Górę ciasta oblać polewą czekoladową (masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i woda – podgrzać w garnuszku cały czas mieszając aż do połączenia się składników – ostudzić) a następnie posypać prażonymi migdałami (migdały wysypać na patelnie i cały czas mieszając podsmażyć przez 2-3 minuty). 











 Ściskam!
M.


Comments

Instagram

FOLLOW @OFSIMPLETHINGS ON INSTAGRAM
© 2019 OF SIMPLE THINGS | All rights reserved. Contact