LILAC, OREO CHEESECAKE AND PICNIC TIME – HOW I CHOOSE TO SPEND MY TIME IN MAY
May is one of the most beautiful months. Blooming lilac, the sun's rays
that awaken us every morning, and this perceptible joy that accompanies
everyone makes me feel so internal calm (although I do not know if the current
weeks can be called quiet, when urged try to finalize the last details of our
wedding). However, I found time for a bit of my favorite pleasures ... May for
me is the personification of spring aura, singing birds, smell of lilac and
beautiful wisteria, outdoor picnics and a good book - I do not have much time
for this lately.
May days are already counted to the end, but before that comes, I invite
you on a short trip through my favorites this month :). There is room for some
pictures of lilac, a favorite cheesecake, which appears in my home more often
than tomato soup and afternoon sun, which enveloped me during a Sunday picnic.
And what are your associations with May? I'm happy to read about them in the comments!
. . . .
Maj to jeden z piękniejszych miesięcy. Kwitnący bez,
promienie słoneczne, które budzą nas każdego ranka, i ta odczuwalna radość
towarzysząca każdemu sprawia, że ogarnia mnie taki wewnętrzny spokój (chociaż
sama nie wiem czy obecne tygodnie można nazwać spokojnymi, kiedy ponaglana
czasem staram się dopiąć ostatnie szczegóły naszego ślubu i wesela). Znalazłam
jednak czas na odrobinę moich ulubionych przyjemności… Maj to dla mnie
uosobienie wiosennej aury, śpiewu ptaków, zapachu bzu i pięknej glicynii (z
ang. Wisteria), pikników na świeżym powietrzu i dobrej książki – na to ostatnie
mam naprawdę mało czasu.
Zapraszam Was na
krótką podróż poprzez moich ulubieńców tego miesiąca :). Znalazło się tu
miejsce na kilka zdjęć bzu, ulubiony sernik, który gości w moim domu częściej
niż zupa pomidorowa i popołudniowe słońce, które otulało mnie podczas pewnego
niedzielnego pikniku. A jakie są Wasze
skojarzenia z majem? Chętnie o nich poczytam w komentarzu!
A baked cheesecake
with crispy bottoms from Oreo cookies and forest fruits is one of the cakes
that guests visit most often on my table. After I discovered its recipe on
Zosia's blog from Make Cooking Easier and served it to my fiancé, it's the only
dessert he wants :). Over time, I began to modify it slightly and sometimes I
return to the original recipe. Below you will find a recipe for its
implementation:
Ingredients:
1 kg of curd cheese
100 ml coconut milk
5 eggs (separated
egg yolks separately)
150 g sugar
bottom: 200 g of crispy
Oreo cookies
2 tablespoons of
butter
upper: 1 pack of
blackberries
1 tablespoon of
sugar
a handful of
raspberries for decoration
. . . .
Pieczony sernik z
kruchym spodem z ciasteczek Oreo i owocami leśnymi, to jedno z tych ciast,
które gości na moim stole najczęściej. Po tym jak odkryłam jego przepis na
blogu Zosi z Make Cooking Easier i zaserwowałam go mojemu narzeczonemu, to
jedyny deser jaki sobie życzy :). Z czasem zaczęłam go lekko modyfikować a
czasami wracam do oryginalnego przepisu. Poniżej znajdziecie przepis na jego
wykonanie:
Skład:
1 kg twarogu (zmielony lub w kubełku)
100 ml mleczka kokosowego
5 jajek (oddzielnie żółtka oddzielnie białka)
150 g cukru
spód: 200 g kruchych ciasteczek Oreo
2 łyżki masła
wierzch: 1 opakowanie jeżyn
1 łyżka cukru
garść malin do dekoracji
How to prepare:
1. Mix cookies with butter
to a smooth mass. While ready place it at the bottom of the baking tray lined
with baking paper.
2. Put the curd in a bowl
and mix it into a smooth mass - I use a blender (if you have ready cottage cheese
from a bucket it does not require blending). Add coconut milk, egg yolks and
sugar. Mix the whole until a homogeneous consistency is obtained. Next, we beat
the foam with a little salt. Add it to the prepared cheese and mix gently. The
finished mass of cheese is poured onto the prepared bottom in the baking tray and
put in the oven heated to 150 degrees. Bake the cake for 50 minutes. Take it
out of the oven and cool it down.
3. Fry a packet of
blackberries with sugar in a pan to let go of the juice. Place it on the cool
cheesecake and decorate with raspberries.
. . . .
Sposób przygotowania:
1.
Kruche ciasteczka z masłem miksujemy na gładką masę. Całość przekładamy na dno
formy wyłożonej papierem do pieczenia.
2.
Twaróg wykładamy do miski i miksujemy na gładką masę – ja używam do tego
blendera (jeżeli macie gotowy twaróg z kubełka nie wymaga on blendowania). Do
twarogu dodajemy mleczko kokosowe, żółtka i cukier. Całość mieszamy aż do
uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ubijamy pianę z odrobiną soli
(dzięki temu lepiej się ubije). Dodajemy ją do przygotowanego sera i delikatnie
mieszamy. Gotową masę serową wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do
rozgrzanego do 150 stopni piekarnika. Ciasto pieczemy przez 50 minut. Wyjmujemy
z piekarnika i studzimy.
3.
Paczkę jeżyn podsmażamy z cukrem na patelni aby puściły sok. Całość wykładamy
na ostudzony sernik i dekorujemy malinami.
Smacznego!
:)
Picnics have been
practiced in my home from the youngest years. This family ritual has been
passed on to me in the genes and is an inseparable element of spring and
summer. With great pleasure I fill a wicker basket with delicacies, tasty cake,
fruit and other appetizers. For this only one bottle of good white wine and a
layette ready. Places of our picnics are most often located away from the
crowds of people. The quieter and calmer the better - in the end it is supposed
to be time for us, which will allow us to relax, talk, read a book and relax
from the everyday hustle and bustle. This time, we set a cozy park for that, in
which there was plenty of trees and peace.
Eating out in the
fresh air is the perfect escape from everyday routine. When surrounded by the
sound of trees, singing birds I lay on a blanket, I felt like a heroine of the
novel straight from the series "Spells of everyday life", which I
wrote to you about once. I recommend to all of you to leave the four walls and
enjoy the beauties of nature once in a while, or even more often. I assure you,
the food tastes even more delicious then! :)
Pikniki były
praktykowane w moim domu już od najmłodszych mych lat. Ten rodzinny rytuał
został przekazany mi w genach i stanowi nierozłączny element wiosny i lata. Z
ogromną chęcią wypełniam wiklinowy kosz pysznościami, smacznym ciastem, owocami
i innymi zakąskami. Do tego jeszcze tylko butelka dobrego białego wina i
wyprawka gotowa. Miejsca naszych pikników najczęściej zlokalizowane są z dala
od tłumów ludzi. Im ciszej i spokojniej tym lepiej – w końcu to ma być czas dla
nas, który pozwoli nam się zrelaksować, porozmawiać, poczytać książkę i odpocząć
od codziennego zgiełku i obowiązków. Tym razem postawiliśmy na nie za duży
park, w którym roiło się od drzew i spokoju.
Spożywanie posiłków
na świeżym powietrzu to idealna odskocznia od codziennej rutyny. Kiedy otoczona
szumem drzew, śpiewem ptaków leżałam na kocu, poczułam się jak bohaterka
powieści rodem z serii „Czary codzienności”, o której już kiedyś Wam pisałam.
Wszystkim Wam polecam, aby raz za czas, albo nawet częściej wyjść z czterech
ścian i korzystać z uroków natury. Zapewniam, jedzenie smakuje wtedy jeszcze
bardziej wybornie! :)
Basket bag // Koszyk - Zara, Dress // Sukienka - Zara, Hat // Kapelusz - TK Maxx, Blanket // Koc - Sainsburys, Picnic Basket // Kosz Piknikowy - ASDA Home
Chanel No5 L'Eau
Blush - Chanel 99 Rose Petale, Bracelet // Bransoletka - CLUSE
Ściskam!
M.
Uwielbiam maj i całą jego aurę! Kwitnące kwiaty i śpiewające ptaki. Dodatkowo w tym roku mamy tak cieplutko, że aż żal siedzieć w domu. Uwielbiam taką pogodę! ♥ Piękne zdjęcia, chętnie bym teraz zrobiła sobie taki piknik!
OdpowiedzUsuńhttp://istotaludzkaa.blogspot.com/
Tak, to z całą pewnością jeden z bardziej magicznych miesięcy. Dziękuję Ci serdecznie za odwiedziny i miłe słowa :)
UsuńŚlę uściski ;*
Dla mnie Twoje notki mogłyby się nie kończyć! Przepięknie ułapałaś te majowe momenty. Aż nabrałam ochoty na jakiś piknik! Ciekawe co na to mój partner :)) Buźka!
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci serdecznie kochana! Bardzo mi miło. To nic innego Ci nie pozostaje, jak tylko zapełnić kosz smakołykami i uciekać z dala od zgiełku miasta :)
UsuńBuziaki ;*
Wspaniała sceneria. Wyglądasz pięknie i no i to ciasto wygląda tak smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCześć kochana!
UsuńDziękuję bardzo :) ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam!
Pozdrawiam serdecznie ;*
It's really a great and helpful piece of information. I am happy that you just
OdpowiedzUsuńshared this helpful info with us. Please keep us informed
like this. Thank you for sharing.
Thank you for visiting :)
Usuń