PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE Z CAŁYMI GRUSZKAMI


Each season has its own flavours. Probably most of you immediately assign specific dishes to your mind known for spring, summer, autumn or winter. I really like to think this way, which is why when I say "autumn" I think of apple pie, pumpkin cream, or whatever that contains pears. It is a very grateful fruit that works great in everyday cooking. Although you can use it to prepare the most exquisite desserts, my daughter is most pleased with the pear pancakes - between us I am not surprised at all, because these pancakes are really tasty. Still I wanted to try something completely different. Then I came up with a recipe for this chocolate cake with whole pears. Ultimately, to prepare it, I used two different recipes and a pinch of what was playing in my soul. However, my cooking skills were appreciated and the cake after thorough testing turned out to be as my beloved husband said "one of your best". Well, after such a review, I decided that I can confidently share this recipe with you, so here it is :).

 

. . . .

 

Każda pora roku rządzi się swoimi smakami. Zapewne większość z Was od razu przypisuje jakieś konkretne potrawy na myśl o wiośnie, lecie, jesieni, czy zimie. Ja bardzo lubię myśleć właśnie w ten sposób, dlatego kiedy mówię „jesień”, na myśl przychodzi mi szarlotka, krem z dyni, czy wszystko to, czego przepis zawiera gruszki. To bardzo wdzięczny owoc, który świetnie się sprawdza w codziennym gotowaniu. Chociaż z jego użyciem można przygotować najwykwintniejsze desery, moja córeczka i tak najbardziej cieszy się na gruszkowe placuszki z przepisu… Pucia (jakżeby inaczej :D) – tak między nami to wcale jej się nie dziwię, bo te placuszki są naprawdę smaczne… Miałam ostatnio jednak ochotę wypróbować coś zupełnie innego. Wtedy wpadł mi w ręce przepis na to ciasto czekoladowe z całymi gruszkami. Ostatecznie do jego przygotowania wykorzystałam dwa różne przepisy i szczyptę tego co mi w duszy grało. Mój kunszt kucharski został jednak doceniony a ciasto po dogłębnym jego przetestowaniu wyszło jak mój kochany małżonek powiedział „jedne z Twoich najlepszych”. Cóż, po takiej recenzji uznałam, że śmiało mogę się z Wami tym przepisem podzielić, więc oto i on :). 



Chocolate cake with pears

Ingredients for the cake:

______________________

3 pears

150 g of dark chocolate

120 g of butter

120 g of sugar

4 eggs

100 g of ground almonds

3 tablespoons of orange peel

the juice of half an orange

20 g of wheat flour

1 tablespoon of cocoa

half a teaspoon of baking powder

 

Icing:

_______

100 g of dark chocolate

60 ml of cream 30%


Czekoladowe ciasto z gruszkami

Składniki na ciasto:

__________________

3 gruszki

150 g gorzkiej czekolady

120 g masła

120 g cukru

4 jajka

100 g zmielonych migdałów

3 łyżki skórki z pomarańczy

sok z połówki pomarańczy

20 g mąki pszennej

1 łyżka kakao

Pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Polewa:

________

100 g gorzkiej czekolady

60 ml śmietany kremówki 30%



How to prepare:

_______________

Peel the pears, keeping the petioles. If the pears are not stable, cut them evenly on the bottom.

 

In a pot with the addition of a spoonful of oil, dissolve the chocolate - it's best to do it in a water bath, but for me it's faster and easier. I keep them on the gauze for a minute, stirring all the time so that the chocolate does not burn. Then I take it off the heat and continue to mix until a soft consistency is achieved. Leave it to cool down.

 

In the bowl of a blender, beat the butter and sugar until fluffy. Then add the eggs one by one, mixing all the time. Add the melted chocolate (it may be slightly warm, but not hot). Mix until the ingredients combine.

 

Add 80 g of ground almonds to the mixture (leave the rest for decoration), zest and orange juice. Mix well. Then add the flour sieved with cocoa and baking powder. Stir until all ingredients are combined.

 

Put the cake into a buttered and floured loaf cake pan. Align with a spatula. Then put pears in them, keeping an even distance. Press them carefully. The pears should touch the bottom of the pan and be covered with cake approximately halfway.

 

Bake the cake at 18o° C for about 45 minutes, or in a so-called dry stick. Take the baked cake out of the oven until it cools down.

 

In the meantime, prepare the glaze - bring the cream to a boil in a small saucepan. Then take it off the gas and add the chocolate broken into cubes. Mix until a soft consistency is obtained. Pour the glaze over the cooled cake and sprinkle with the rest of the ground almonds.


 

Sposób przygotowania:

_____________________

Gruszki obrać ze skórki zachowując ogonki. Jeżeli gruszki nie stoją stabilnie, należy je ściąć równo od spodu. 

 

W garnuszku z dodatkiem łyżki oleju rozpuścić czekoladę – najlepiej robić to w kąpieli wodnej, ale dla mnie tak jest szybciej i łatwiej. Trzymam je na gazie dosłownie przez minutkę cały czas mieszając, aby czekolada się nie przypaliła. Następnie zdejmuję z ognia i nadal mieszam aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić do przestudzenia. 

 

W misie miksera utrzeć masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie pojedynczo dodajemy jajka cały czas miksując. Dodać rozpuszczoną czekoladę (może być lekko ciepła, ale nie gorąca). Zmiksować do połączenia się składników. 

 

Do masy dodajemy 80 g zmielonych migdałów (resztę zostawiamy do dekoracji), skórkę, oraz sok z pomarańczy. Dobrze wymieszać. Następnie dodajemy przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszać do połączenia się wszystkich składników.

 

Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki. Wyrównujemy szpatułką. Następnie wkładamy w nie gruszki zachowując równomierny odstęp. Dokładnie je dociskamy. Gruszki powinny dotykać dna foremki i być przykryte ciastem mniej więcej do połowy. 

 

Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika do ostudzenia.

 

W międzyczasie przygotowujemy polewę – w niewielkim rondelku doprowadzamy śmietankę do wrzenia. Następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy połamaną w kosteczkę czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto i posypujemy resztą zmielonych migdałów. 











I hope you will like this recipe as well. By the way, I would love to hear your culinary suggestions for this autumn time. Do you have any favourite dishes or desserts?

 

Mam nadzieję, że Wam również przypadnie ten przepis do gustu. Przy okazji bardzo chętnie poznam Wasze propozycje kulinarne na ten jesienny czas. Macie jakieś ulubione dania, czy desery? 

 



Ściskam!

M.




 

Comments

Instagram

FOLLOW @OFSIMPLETHINGS ON INSTAGRAM
© 2019 OF SIMPLE THINGS | All rights reserved. Contact